Dzīves gudrība vienmēr ir dziļāka un plašāka par cilvēku gudrību.

Arhīvs
Marts, 2024
26
27
28
29
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Vaira Vīķe-Freiberga: ”Čekas maisos” ir apslēptas "dziļbumbas"
Publicēts 17. novembrī, 2017.
Ņemot vērā ažiotāžu ap „čekas maisiem”, savu viedokli LTV raidījumā "Rīta panorāma" pauda arī bijusī Latvijas Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga. Viņa uzskata, ka "čekas maisi" būtu jāpublicē tikai pēc to zinātniskās izpētes, jo šajos dokumentos ir apslēptas "dziļbumbas".

„Lai gan bijušās Padomju Savienības Valsts drošības komitejas (VDK) dokumentu zinātniskās izpētes komisija un arī kino režisors Viestura Kairiša aicina atvērt "čekas maisus", uzskatu, ka plikus sarakstus būtu bezatbildīgi publicēt,” pārliecināta ir ex prezidente.

Tāpat viņa uzskata, ka, lai tiktu pie kaut kādām atbildēm, "čekas maisu" izpētē ir jāiegulda milzu darbs.

„VDK rediģējusi šos sarakstus - to "čeka" darījusi ar nolūku un ne jau labu gribēdama. Dziļbumbas ir apslēptas šajos sarakstos," sacīja Vīķe-Freiberga.

Kā ziņots iepriekš, Saeima un valdība devusi rīkojumu izpētīt to, kā Latvijā darbojās bijušās Padomju Savienības VDK.

Ar šādu aicinājumu pie Valsts prezidenta vērsās VDK zinātniskās izpētes komisija, tomēr šobrīd prasīto izpēti aptur nespēja rast kopīgu valodu ar Satversmes aizsardzības biroju (SAB).

Kā intervijā LTV raidījumā "Rīta panorāma" informēja Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (NA), lai noskaidrotu, kas traucē sākt SAB telpās esošās kartotēkas un datubāzes "Delta" izpēti, uz Saeimu ne vienu reizi vien aicināts gan SAB vadītājs Jānis Maizītis, gan VDK zinātniskās komisijas pārstāvji, tomēr joprojām nav skaidrs, kādēļ VDK zinātniskās komisijas pārstāvji atsakās pildīt SAB izvirzītos nosacījumus.

Maizītis skaidroja, ka, ņemot vērā, ka šie VDK dokumenti atrodas SAB, tad ir jāiegūst pielaide valsts noslēpumam un jāparaksta dokuments par informācijas neizpaušanu, bet VDK zinātniskās komisijas pārstāvji nesaprotamu iemeslu dēļ šai pielaidei nav pieteikušies.

Foto: Saeimas kanceleja


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: