Dzīves gudrība vienmēr ir dziļāka un plašāka par cilvēku gudrību.

Arhīvs
Marts, 2024
26
27
28
29
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Situācija Korejas pussalā var atstāt iespaidu uz Latvijas drošību, bažās eksperti
Publicēts 6. septembrī, 2017.
Situācija, kas, šķiet ik brīdi saasina attiecības starp ASV un Korejas pussalu, ir neprognozējama, tādējādi Latvijas ārpolitikas un drošības eksperti pauž bažas un norāda, ka šī situācija var atstāt iespaidu arī uz Latvijas drošību.

„Krievija kādā brīdī tiešām var izmantot ASV aizņemtību otrā pasaules malā, lai mēģinātu izaicināt sabiedrotos, piemēram, Baltijas jūras reģionā,” LNT ziņām stāsta Latvijas Ārpolitikas institūta pētnieks Māris Andžāns.

Fakts, ka Ziemeļkoreja nav pati tuvākā valsts neko nenozīmējot, jo šobrīd ASV ir aizņemta ar šī jautājuma risināšanu, kamēr gar mūsu robežas durvīm staigā Krievijas karavīri savās militārajās mācībās „Zapad”.

‘”Ziemeļkoreja provocē starptautisko sabiedrību. Jāteic, ka situācija ir diezgan trauksmaina. Šī problēma, it kā šķietami tālajā reģionā, atsauksies - ja tā eskalēsies - uz visu globālo drošību. Ja tas notiks tuvākajā laikā, arī tas „Zapad” konteksts mainīsies. Kā tas notiks, grūti prognozēt, bet, protams, ka tam būtu ietekme uz to, kā mūsu reģiona drošība izskatīsies,” pauž NATO stratēģiskās komunikācijas izcilības centra direktors Jānis Sārts.

Ziemeļkoreja ir neprognozējama un šobrīd vēl neviens nav sapratis vai tā mērās ar varenību un kodolarsenālu, vai tiešām ir drauds pasaules drošībai. Ņemot vērā, ka starptautiskās sabiedrības un ASV centieni savaldīt Ziemeļkorejas aktivitātes līdz šim bijuši neveiksmīgi, tāpat arī ekonomiskās sankcijas pret šo valsti nav devušas rezultātus, pārsteigums par iespējamu eskalāciju, šķiet, nebūtu nevienam.

„Vēl viena iespēja ir militārs risinājums, kas aizvien biežāk izskan ASV gan prezidenta administrācijā, gan arī Kongresā. Iespējams, tiešām labāk ir, ka upuri tiek nesti Ziemeļkorejā, nevis Ziemeļamerikā, jo ASV arī pakāpeniski nonāk tādā situācijā, kad ir jāizšķiras - atrisināt konfliktu attālā pasaules vietā, vai ļaut Ziemeļkorejai attīstīt savas ieroču tehnoloģijas vēl tālāk un nonākt tādā pozīcijā, ka visas ASV lielās pilsētas nonāks zem Ziemeļkorejas mērķa. Un tad nākotnes vēsturnieki droši vien varētu nepiedot ASV prezidentam, ka viņš nav atrisinājis situāciju,” saka Andžāns.

Lai gan ASV prezidents Donalds Tramps paziņojis, ka nomierināšana attiecībās ar Phenjanu vairs nestrādās, tomēr, ņemot vērā Ziemeļkorejas rīcībā esošos kodolieročus un iespaidīgo bruņojumu, par laimi, šobrīd vēl ASV lēmumu pieņēmēji bijuši noraidoši par militāru risinājumu izmantošanu Ziemeļkorejas savaldīšanai.

Foto: Latvijas armija


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: