Dzīves gudrība vienmēr ir dziļāka un plašāka par cilvēku gudrību.

Arhīvs
Marts, 2024
26
27
28
29
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Čakša: Ģimenes ārstu streiks šobrīd nav pamatots
Publicēts 10. augustā, 2017.
Veselības ministre Anda Čakša uzskata, ka ģimenes ārstu streiks šobrīd, kad lielākā daļu prasību ir izpildītas, nav pamatots.

Žurnālistiem ministre skaidro, ka šobrīd Saeima galīgajā lasījumā pieņēmusi nodokļu reformas likumus un ministrija izskatījusi arī konceptuālo ziņojumu par veselības aprūpes sistēmas reformu. Pēc ministres vārdiem, ģimenes streikam šobrīd nav redzams pamats, jo procesi nozarē jau tikuši iekustināti pirms tā.

Viņa gan uzsver, ka patlaban ģimenes ārstu protesta kontekstā vairāk jādomā par saturu un rezultātiem, ko vēlamies sagaidīt no veselības aprūpes sistēmas.

Kā zināms, iedzīvotāju nonākšanai jaunajā veselības sistēmā piedāvā divus variantus – viens paredz nodalīt nodokļu maksātājus no nemaksātājiem, bet otrs variants – noteikt nodokļu apmēra slieksni, no kura iedzīvotājs nonāk jaunajā sistēma un saņem pilno pakalpojumu grozu.

Kā žurnālistiem pastāstīja veselības ministre Anda Čakša, Veselības ministrija (VM) vairāk atbalsta nodokļu maksātāju nošķiršanu no nemaksātājiem, jo sliekšņa noteikšanai varētu būt nepieciešams liels administratīvais resurss.

Runājot par mediķu streika formu, Čakša gan joprojām apšauba, vai mediķu protests nosaucams par streiku, jo Valsts darba inspekcija (VDI) ministrijai sniedza skaidru atbildi, ka neredz streikā saturu, lai vispār varētu iejaukties. Pēc Čakšas paustā, saistībā ar streiku ir ļoti daudz nianšu, taču ministrija noteikti nemēģina ģimenes ārstus ierobežot.

Jau vēstīts, ka ģimenes ārsti rudenī varētu atsākt pilna apmēra streiku. Kopš 3. jūlija Latvijas slimnīcās norit brīvprātīga brīdinājuma protesta akcija, kurā mediķi atteikušies strādāt normālo pagarināto darba laiku. Dažas dienas pirms streika izskanēja aicinājums to atlikt līdz 22.jūlijam, taču ģimenes ārsti atteicās. Vēlāk gan mediķi paziņoja, ka turpina akciju, mainot tās formu – turpmāk pieņems līdz 20 pacientiem dienā.

Streika prasības ir palielināt pašlaik noteikto kapitācijas naudas maksājumu ģimenes ārstam 1,25 eiro par 30% katru gadu turpmākos trīs gadus (2018., 2019. un 2020. gadā), palielināt ģimenes ārsta veikto manipulāciju tarifus, kopējo apmaksas apjomu palielinot ne mazāk kā par 45% 2018. gadā, kā arī palielināt māsu un ārstu palīgu atalgojumu par 30% katru gadu trīs nākamo gadu laikā.

Tāpat ārsti prasa atbalstīt esošo ģimenes ārstu neatkarīgu prakšu attīstību, tostarp no jauna atveramo ģimenes ārstu prakšu izveidošanas un aprīkošanas finansēšanu un nodrošināt, ka e-veselības sistēmas katru daļu (e-DNL, e-recepte utt.) ģimenes ārstam obligāti ir jāsāk lietot tikai 12 mēnešus pēc tam, kad asociācija ir saņēmusi pārliecinošus datus gan par konkrēto e-veselības sistēmas daļu efektīvu funkcionalitāti, gan par tehniski un tiesiski nodrošinātu pacientu tiesību un datu aizsardzību.

Foto: Valsts kanceleja


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: